Larian to Delete Old Baldur’s Gate 3 Cross-Save Files on Sept 29
Larian zapowiedział czyszczenie części zapisów w usłudze Cross-Save na kontach Larian Account. 29 września 2026 roku nieaktywne pliki cross-save starsze niż 6 miesięcy mają zostać trwale usunięte — i dotyczy to obecnie dwóch gier: Baldur’s Gate 3 oraz Divinity: Original Sin 2 w wersji Definitive.
Co dokładnie znika z Cross-Save
Studio podkreśla, że funkcja Cross-Save nie jest rozwiązaniem do długoterminowego archiwizowania postępów. Synchronizowane kopie zapisów (do 10 ostatnich plików) będą przechowywane na serwerach Larian maksymalnie przez pół roku, a po tym czasie wygasną i zostaną usunięte.
- Usuwanie obejmie nieaktywne pliki cross-save starsze niż 6 miesięcy
- Termin wdrożenia: 29 września 2026 roku
- Dotyczy: Baldur’s Gate 3 oraz Divinity: Original Sin 2 (Definitive)
- Limit przechowywania w chmurze: do 10 ostatnich zapisów
- Okres działania w serwerach: maksymalnie 6 miesięcy, potem usunięcie
Dlaczego lokalne zapisy nie są zagrożone
Larian zaznacza, że decyzja dotyczy wyłącznie kopii przechowywanych w chmurze. Zapisane stany gry na dyskach PC i konsol graczy mają pozostać nienaruszone.
- Zapisów na dyskach twardych Waszego PC oraz konsol nie dotyczy ta zmiana.
- Konto Larian działa na kopiach; „oryginał” zapisuje się na Twoim urządzeniu.
Jak gracze mogą zabezpieczyć postępy
Jeśli planujesz zmianę sprzętu albo sprzedaż urządzenia, Larian zaleca pobranie ważnych plików z konta. Trzeba zrobić to z zakładki My Saves na stronie Larian Account i zapisać je na lokalnym nośniku.
- Wejdź w My Saves na koncie Larian
- Pobierz istotne pliki zapisów
- Zapisz je lokalnie na nośniku, zanim zmienisz lub sprzedasz sprzęt
Na jakich grach i platformach to ma znaczenie
Komunikat dotyczy aktualnie wsparcia Cross-Save w dwóch tytułach Lariana: Baldur’s Gate 3 oraz Divinity: Original Sin 2 w wersji Definitive. Usunięcie starszych, nieaktywnych plików z chmury będzie miało wpływ na działanie mechanizmu przełączania między urządzeniami, ale — zgodnie z informacją studia — lokalne kopie zapisów pozostają bezpieczne.


